Sidder du fast i din komfortzone?


For at komme til at sove godt igen er det vigtigt at vi bryder og ændrer de indlærte vaner og mønstre omkring den dårlige søvn. Er du i tvivl om dine mønstre og vaner omkring din søvn, så kan du læse mere om de gemte og glemte af slagsen. 

Selvom du umiddelbart skulle have lyst til at lave om på tingene, så kan der sagtens være noget, som holder dig tilbage, når du kommer til at skulle GØRE det. 

For så skal du bevæge dig ud af den trygge ramme, som du er vant til at være i lige nu. Selvom den ramme også indeholder den søvnløshed, som du er træt af, så er det stadig den ramme, du kender bedst. Det er din komfortzone.

Forandringen behøver ikke at være svær. Vi er alle i stand til at forandre os – vores tanker, vaner og mønstre. Det bliver dog væsentlig nemmere at gøre, når vi ved, hvad der kan holde os tilbage og hvordan vi så kan gribe forandringen an.

Når komfortzonen bliver en fælde

Vi bliver hele tiden klogere på hjernen. De fleste ved efterhånden godt, at vi laver baner i hjernen, når vi gentager tanker. Banerne bliver ligesom spor eller fuger, der bliver dybere og dybere og dermed sværere og sværere at komme op og UD af igen.

Det bliver sværere for hjernen at tage en afstikker og lave en ny bane i tanker, mønstre og vaner. Den er låst fast i det velkendte spor og vil automatisk have modstand på forandring. Den vil typisk begynde at komme op med indvendinger imod ændringer, hvis du bliver lidt presset.

DING DING!

Vigtig note her: hvis du har det svært med forandring, så kan det være en god ide, at bliv mere bevidst om din komfortzone og dine indvendinger. 


Så selvom der er dejligt her i den trygge komfortzone, så kan den også lynhurtigt gå hen og blive en fælde.


Her stortrives dine vaner og mønstre på godt, men altså også på ondt. Her er du dig selv og gør, som du nu engang gør (eller altid har gjort).

Det kan blive en fælde for dig der


  • er godt og grundig træt af at have en følelse af at SIDDE FAST
  • inderst inde ønsker og VED, at der er BRUG for at forandre noget i dit liv
  • gerne vil have MERE ud af dit liv, end du får nu
Komfortzonen kan med andre ord blive en fælde for dig, fordi du ikke ændrer de tanker, mønstre og vaner, som holder dig vågen og dermed fast i søvnløsheden.

Når vi er ramt på livet, er det nemmest at blive, hvor vi er. Vi forholder os ikke RIGTIGT til det, som gør ondt, når vi i stedet begraver os i vores måske-fejler-jeg tanker og hvad-nu-hvis spørgsmål.

Men lige her FLYTTER VI OS IKKE, fordi hjernen fortæller os, at vi skal være bange for det ukendte. Det er igen ikke noget, vi gør bevidst, men noget hjernen fastholder os i, fordi den altid først vælger det, den kender. Det, den ved af erfaring, er ufarligt.


DING DING!

Det, der kan virke ”farligt” i hjernens overlevelsesmekanisme, kan virke ”fantastisk” for dig!

Bag den største frygt ligger ofte den største gevinst! 


Når vi bevidst tør bevæge os ud på ukendt grund (ud af komfortzonen), så kan det naturligt nok virke skræmmende. Når du kan genkende din komfortzone, kan du også flytte på den på en hensigtsmæssig og kærlig måde.
 

Et (rigtigt) skridt ad gangen

Vi kan alle have brug for hjælp til, hvordan vi kan gå ud af vores komfortzone - hvordan vi kan gøre noget andet, end vi plejer, uden at være ved at skide grønne grise. Noget der bryder rammen, uden at vi mister fodfæste og bliver fuldstændig overvældet.

Da jeg arbejdede som proceskonsulent, fik jeg et værktøj der kunne illustrere det. Alle var vilde med det (inklusive mig selv) fordi det var så simpelt. Det vendte hurtigt tilbage til mig, da jeg mærkede frygten for forandring i min egen dårlige søvnsituation. Der hvor livet havde vist tænder og min tillid til søvnen var både svækket, usikker og utryg.

Redskabet hedder De TRE ZONER og kunsten er, at tage (tilbyde) et skridt, der både er rigtigt og tilpas i størrelse, for at du og jeg kan træde ud af den grønne komfortzone og skabe bevidst forandring i vores tanker, mønstre og vaner.

Hvis vi tager for stort et skridt, for hurtigt et skridt eller træder ud i noget, der ligner en situation, hvor vi før er ”kommet galt afsted”, så ryger vi let ud i det røde felt og bakker straks tilbage til vores inderste sikre zone.

Det er desværre den effekt, at mange forliste forsøg med quickfix af søvnløshed kan have haft – fordi de har fået mistilliden til at vokse hos os. Til sidst tør vi ikke gå nogen steder og sidder for alvor fast i komfortzonen og i søvnløsheden.

Det er rigtig VIGTIGT, at turde træde ud af sin komfortzone for at kunne komme videre i livet.

I søvnvejledningen bryder og ændrer vi de tanker, mønstre og vaner, som holder os fast i komfortzonen og i søvnløsheden.

Vi gør det ved at bevæge os sikkert og trygt ud af vores grønne komfortzone og op i gul zone. Her kilder det lidt ekstra i maven, virker liiidt våget og kan blive en smule krævende, men det bliver aldrig skadeligt eller farligt.

Du flytter dig tilpas til, at forandringen kan ske og du udvikler dig.

Du vil være kommet et skridt tættere på din søvn.

Du glemmer sikkert selv, hvor meget styrke det egentlig kræver, at holde sammen på et søvnløst liv.

Brug ikke styrken på at overleve, brug den på at flytte dig skridt for skridt ud af komfortzonen og ind i udviklingszonen.

Bagefter vil det føles som en kæmpe sejr, det tør jeg godt love dig!

Pssst … hvad er DIT næste skridt, for at skabe et endnu bedre liv for dig selv!?

Hilsen Heidi fra Heltgodnat

>